Wiener schnitzel (Vídeňský řízek)
28. 2. 2021Wiener schnitzel (Vídeňský řízek)
Course: hlavní jídloCuisine: RakouskoDifficulty: středníDoba přípravy
30
minutesDoba vaření
20
minutesKlasický Wiener schnitzel z telecího masa. Přečtěte si jak řízek správně připravit a pak už jen vyberte, s kým si ho dáte. Touto pochoutkou žádného chlapa neurazíte.
Ingredience
telecí kýta 400g
mouka hladká, vejce a strouhanka na obalení
sůl
pepř
máslo/sádlo na smažení
Postup
- Maso vybereme libové, čerstvé telecí, podle tuhosti buď rozklepeme nebo poboucháme dlaní. Osolíme a opepříme.
- Obalíme v mouce, vejci a strouhance (klasický trojobal) a poté ještě jednou ve vejci a strouhance.
- Smažíme do zlatova z obou stran 10-15 minut. Klasický Wiener schnitzel se smaží na másle, výborný je také na sádle.
- Podáváme s bohatou zeleninovou oblohou. Hodí se také bramborový salát, hranolky, braborová kaše.
Příběh
- Tento řízek byl pro mne velkým ponaučením. Podařil se mi koupit za dobrou cenu Sirloin steak. Že bylo to maso krásné, napadlo mne udělat z něj Wiener schnitzel. Opravdu jsem do té doby netušila, že je to svíčková. Příště už to neudělám, ale pochutnali jsme si, rozplýval se. Ono to smažení na másle a telecí má něco do sebe. Nemůžu se dočkat až si zase dáme.