Dort Pavlova s čokoládou a banány
11. 3. 2021Dort Pavlova s čokoládou a banány
Počet porcí
10
porcíDoba přípravy
45
minutesDoba vaření / pečení
2
hoursIngredience
- Základní těsto
6 bílků
140g cukr moučka
1 a půl lžíce škrobu
špetka soli
- Vnitřní krém
250g máslo
120g cukr krupice
2 poctivé lžíce Nutelly
- Poleva
100g smetany ke šlehání
1 celá čokoláda Studentská pečeť
- Zdobení
banán
šlehačka
Postup
- Umixujeme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Vmícháme cukr a škrob.
- Hmotu rozdělíme na tři stejné díly a z každého vytvoříme kruh (korpus) na pečící papír. Uprostřed uděláme důlek, aby dort po upečení nebyl vypouklý. Ideální je třetí korpus nanést jen ve tvaru věnce.
Pečeme v rozehřáté troubě 10 minut na 150ˇC, poté snížíme na 100ˇC a necháme ještě hodinu “sušit”. Pokud pečete více vrstev najednou, zapněte horkovzduch. Korpusy necháme vychladnout. - Máslo rozpracujeme do měkka, a postupně do něj zamícháme cukr a Nutellu. Natřeme na dva korpusy a dáme na sebe, přikryjeme třetím.
- Smetanu přivedeme v horké lázni téměř k varu, poté do ní vložíme čokoládu. Nelámat, dáme v kuse a smetanu mícháme. Jakmile čokoláda povolí, sundáme z lázně, necháme jen dojít a promícháme. Lžicí naneseme na dort, tak aby oříšky a želé byly na dortu rovnoměrně.
- Dozdobíme šlehačkou a banánem, necháme v chladu ztuhnout.
Příběh
- Recept je zimní varianta dortu s letním ovocem. V době covidu jsem se nedostala k jahodám, proto vznikla tato varianta se Studentskou pečetí a s Nutellou. Sklidila jsem velký úspěch.