Luxusní ořechový dort

Jemný a šťavnatý oříškový dort

31. 3. 2021 Od it_spravce
Podpořte recept jeho sdílením:

Oříškový dort, jemný a šťavnatý

Recipe by it_spravceCourse: dezertCuisine: českáDifficulty: středně těžký
Porce

12

porcí
Doba přípravy

2

hours 
Doba vaření / pečení

50

minutes
Calories

236

kcal

Dort je tak úžasný a chutný, že ho musím v ledničce schovávat v alobalu. Jiný recept na ořechový korpus už nehledám, lepší být nemůže. K tomu krém z kokosovo-mandlového mléka je prostě boží. Svěží, lehký, šťavnatý a lahodně oříškový.

Ingredience

  • Korpus
  • 1,5 hrnku hladké mouky

  • 1 hrnek cukr moučka

  • 0,5 hrnku mletých ořechů

  • 1 prášek do pečiva s vinným kamenem

  • 1 hrnek rostlinného mléka kokos+mandle (nebo obyčejné mléko)

  • 0,5 hrnku oleje

  • 2 vejce (žloutky + sníh)

  • Krém
  • 650ml rostlinného mléka kokos+mandle (nebo obyčejné mléko)

  • 2 sáčky vanilkový pudink

  • 1 máslo (250g)

  • 8 lžic cukru

  • Poleva
  • 50ml smetany ke šlehání

  • 1 celá čokoláda

  • ozdoby na dort

Postup

  • Korpus:
    Z bílků ušleháme sníh, dáme bokem, a všechno ostatní dobře promícháme. Nakonec přidáme i sníh a ten už vmícháme jen lehce, aby nespadly všechny bublinky. Ihned vlijeme do vymazané vysypané formy a pečeme cca 50 minut na 180°C. Po vychladnutí podélně rozřežeme na korpusy.
  • Krém:
    Pudink uvaříme z uvedeného množství mléka. Necháme v hrnci a na horký pudink přiložíme sáček, aby se nevytvořil škraloup. Necháme vychladnout nejlépe do druhého dne a studený rozmixujeme. V jiné míse rozetřeme stěrkou máslo (klidně z ledničky), a postupně po lžíci do něj vmícháváme pudink. Takto se krém nesrazí. Korpusy natřeme krémem, natírám i horní vrstvu.
  • Poleva:
    V lázni nebo naslabo (pokud máte indukci) ohřejeme smetanu a nasypeme do ní čokoládu. Mícháme, a jakmile se spojí, ihned odstavíme a dort polejeme. Tuhne někdy déle, dobře se krájí (neláme se).
  • Dort ozdobíme dle fantazie.

Příběh

  • Dort je tak úžasný a chutný, že ho musím v ledničce schovávat v alobalu. Jiný recept na ořechový korpus už nehledám, lepší být nemůže. K tomu krém z kokosovo-mandlového mléka je prostě boží. Svěží, lehký, šťavnatý a lahodně oříškový.