Jemný a šťavnatý oříškový dort
31. 3. 2021Oříškový dort, jemný a šťavnatý
Course: dezertCuisine: českáDifficulty: středně těžkýPorce
12
porcíDoba přípravy
2
hoursDoba vaření / pečení
50
minutesCalories
236
kcalDort je tak úžasný a chutný, že ho musím v ledničce schovávat v alobalu. Jiný recept na ořechový korpus už nehledám, lepší být nemůže. K tomu krém z kokosovo-mandlového mléka je prostě boží. Svěží, lehký, šťavnatý a lahodně oříškový.
Ingredience
- Korpus
1,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek cukr moučka
0,5 hrnku mletých ořechů
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
1 hrnek rostlinného mléka kokos+mandle (nebo obyčejné mléko)
0,5 hrnku oleje
2 vejce (žloutky + sníh)
- Krém
650ml rostlinného mléka kokos+mandle (nebo obyčejné mléko)
2 sáčky vanilkový pudink
1 máslo (250g)
8 lžic cukru
- Poleva
50ml smetany ke šlehání
1 celá čokoláda
ozdoby na dort
Postup
- Korpus:
Z bílků ušleháme sníh, dáme bokem, a všechno ostatní dobře promícháme. Nakonec přidáme i sníh a ten už vmícháme jen lehce, aby nespadly všechny bublinky. Ihned vlijeme do vymazané vysypané formy a pečeme cca 50 minut na 180°C. Po vychladnutí podélně rozřežeme na korpusy. - Krém:
Pudink uvaříme z uvedeného množství mléka. Necháme v hrnci a na horký pudink přiložíme sáček, aby se nevytvořil škraloup. Necháme vychladnout nejlépe do druhého dne a studený rozmixujeme. V jiné míse rozetřeme stěrkou máslo (klidně z ledničky), a postupně po lžíci do něj vmícháváme pudink. Takto se krém nesrazí. Korpusy natřeme krémem, natírám i horní vrstvu. - Poleva:
V lázni nebo naslabo (pokud máte indukci) ohřejeme smetanu a nasypeme do ní čokoládu. Mícháme, a jakmile se spojí, ihned odstavíme a dort polejeme. Tuhne někdy déle, dobře se krájí (neláme se). - Dort ozdobíme dle fantazie.
Příběh
- Dort je tak úžasný a chutný, že ho musím v ledničce schovávat v alobalu. Jiný recept na ořechový korpus už nehledám, lepší být nemůže. K tomu krém z kokosovo-mandlového mléka je prostě boží. Svěží, lehký, šťavnatý a lahodně oříškový.
a kolik másla do krému ?není to tam napsáno.děkuji
Máslo jedno celé – tj 250g. Doplním do receptu, děkuji za upozornění.